Аналітичні дослідження впливу зміни геометрії лопатей газоперекачувального агрегату на параметри їх коливань та аеродинамічні властивості - Іванюк, Н. І. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2012)
Приведена загальна характеристика газоперекачувальних агрегатів (ГПА), розглядаються причини руйнування лопатей ГПА. Відмічено, що практично не використовуються методи прямого аеродинамічного розрахунку профілів крила стосовно лопатей ГПА, хоча вони дозволяють не тільки розрахувати компоненти швидкості, але й всі існуючі аеродинамічні характеристики профілів лопатей. Запропоновано математичні моделі процесу деформування та обтікання лопатей ГПА. Визначено розрахункові залежності для оцінки аеродинамічних характеристик лопатей, площі перерізу деформованих лопатей та їх моменти інерції. Встановлені залежності та рівняння, які дозволяють оцінювати вплив геометричних характеристик лопатей на процес їх коливань та аеродинамічні характеристики.