ЦИФРОВІ ПІДХОДИ ДО АВТОМАТИЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ РЕЖИМАМИ БУРІННЯ: АДАПТАЦІЯ, АЛГОРИТМИ, ВПРОВАДЖЕННЯ - Кропивницька, В. Б.; Кропивницький, Д. Р. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2025)
Розглянуто актуальні підходи до створення та впровадження автоматизованих систем управління режимами буріння (АСУ РБ) на бурових установках нового покоління, що функціонують в умовах ускладненої геолого-технічної обстановки. Обґрунтовано необхідність застосування автоматизації для підвищення ефективності, керованості та безпеки бурових процесів. Висвітлено сучасні тенденції в розвитку таких систем, здійснено порівняльний аналіз технічних рішень, реалізованих провідними світовими компаніями (SLB, NOV, Esimtech), а також розглянуто вітчизняні науково-практичні напрацювання в цій сфері. Систематизовано ключові функціональні можливості систем, такі як стабілізація механічної швидкості буріння, контроль навантаження на долото, регулювання витрати промивальної рідини, адаптивне керування моментом і частотою обертання вибійного двигуна. Запропоновано класифікацію АСУ РБ за типом реалізації та сферою застосування: для класичних роторних установок, електробуріння, колтюбінгових технологій. Особливу увагу приділено використанню двоконтурних структур регулювання з нетрадиційними керуючими параметрами, такими як перепад тиску, споживаний струм, вібраційні навантаження. Показано переваги інтеграції адаптивних алгоритмів і систем підтримки прийняття рішень для забезпечення стабільності режимів буріння в реальному часі. Безпека виокремлюється як ключова перевага впровадження автоматизації, оскільки дозволяє суттєво знизити вплив людського чинника та ризик виникнення аварій. Підтверджено можливість адаптації АСУ РБ до існуючих технічних платформ з мінімальними апаратними модифікаціями. Окреслено перспективи подальшого розвитку систем управління на основі штучного інтелекту, цифрових двійників, хмарної аналітики та дистанційного моніторингу технологічних параметрів, що є критично важливим для нафтогазової галузі.