КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ МЕТРОЛОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИПРОБУВАНЬ: ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ - Коробко, А. І. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2017)
Реформування системи технічного регулювання, перехід від обов'язкової сертифікації до підтвердження відповідності вимогам технічних регламентів вимагають удосконалення системи випробувань, її диверсифікації. У свою чергу, перехід на новий організаційний рівень випробувань потребує розробки нових показників і критеріїв оцінювання якості продукції, а відповідно, і розробки нових методів випробувань і їх метрологічного забезпечення. Існуюча система організації і проведення випробувань і їх метрологічного забезпечення вимагає проведення ретельного аналізу і розробки нового підходу. Метою статті є формування концепції розробки нових методів випробувань і їх метрологічного забезпечення відповідно до вимог суспільства. Проведений аналіз існуючої системи випробувань і її нормативного і метрологічного забезпечення свідчить про необхідність розробки нового підходу до організації проведення випробувань на основі поєднання вимог обов'язкових нормативних документів і вимог замовників в частині їх бачення щодо важливості тієї або іншої характеристики на основі реальних досягнень науково-технічного прогресу. На основі проведеного аналізу сформульовано, в загальному вигляді, основні науково-прикладні задачі, розв’язання яких необхідне при розробці нових високотехнологічних і інформативних методів випробувань. Запропонована концепція розробки методів випробувань, яка передбачає поєднання вимог обов'язкових нормативних документів і вимог споживача в частині їх бачення щодо важливості тієї або іншої характеристики на основі досягнень науково-технічного прогресу і реальних умов експлуатації продукції, що випробовується, і з використанням адаптивної інформаційно-логістичної системи метрологічного забезпечення.