ВИБІР МЕТОДІВ І ЗАСОБІВ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОВЕРХНЕВИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ РОЗЧИНІВ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН ДЛЯ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ НАФТОВИЛУЧЕННЯ - Біліщук, В. Б.; Боднар, Р. Т.; Малько, О. Г. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
Розглянуто актуальність застосування розчинів поверхнево-активних речовин в нафтовидобутку. Вказано, що для підвищення видобутку нафти з надр використовують фізико-хімічні методи впливу на продуктивні пласти із застосуванням поверхнево-активних речовин. Для оцінки ефективності застосуванням поверхнево-активних речовин вимірюють поверхневий натяг на межі розчин поверхнево-активної речовини – газ і міжфазний натяг на межі розчин поверхнево-активної речовини – нафта. Зроблений аналіз існуючих методів для вимірювання поверхневого натягу. На основі зробленого аналізу показано, що існує значне різноманіття методів визначення поверхневого натягу рідин, які можна згрупувати таким чином: методи визначення поверхневого натягу рідин, засновані на вивченні профілів менісків рідини фіксованої форми; методи двох менісків; методи екстремальних значень параметрів; методи, які використовують меніски на межі стійкості; спеціальні динамічні методи; методи, які використовують поле обертання. Вказано, що всі методи вимірювання поверхневого натягу є опосередкованими. Перелічено інформативні параметри, які контролюють або вимірюють для визначення поверхневого натягу розглянутими методами. Зазначено методи, що набули широкого розповсюдження: метод пластинки Вільгельма; методи лежачої, звисаючої і обертової краплі; метод притиснутої бульбашки, метод підрахунку крапель, метод відриву кільця, метод вимірювання максимального тиску в бульбашці газу. Розглянуто принцип побудови приладів, які реалізують методи вимірювання поверхневого натягу, вказано на особливості їх функціонування. Здійснено порівняльний аналіз методів і приладів для вимірювання поверхневого і міжфазного натягу рідин. На основі цього аналізу здійснений вибір методів для вимірювання міжфазного натягу розчинів поверхнево-активних речовин: методи лежачої або звисаючої крапель, об’єму крапель і обертової краплі.